Скоро всі сайти будуть на IPFS

Засновник Alexa і Internet Archive, вважає, що одна з основних проблем Інтернету - централізованість. Вихід сервера з ладу може позбавити користувачів доступу до сайтів, чого можна уникнути використовуючи розподілену структуру.

На його думку IPSF (InterPlanetary File System), розподілена файлова система, покладе цьому край і зробить Інтернет по-справжньому стійким до технічних несправностей.

IPFS є файловою системою, розподіленої між комп'ютерами, підключеними до Інтернету. Вона працює за принципом нагадує торренти. Замість одного центрального сервера (або декількох) файли можуть зберігатися одночасно на будь-якій кількості комп'ютерів, вірогідність виходу яких з ладу набагато нижче, ніж у сервера.
IPFS працює не тільки на папері, а й на практиці. Першим веб-ресурсом, що підтримує IPFS став Neocities. Тепер всі веб-сайти, які використовують цей хостинг, міг зберігатися на розподіленій структурі IPFS.

Встановити IPFS і підтримати роботу цих сайтів може кожен охочий. Зі збільшенням числа сайтів, що підтримують IPFS або інші аналогічні проекти, сайти стануть не тільки більш стійкі до атак, але в теорії повинні працювати швидше, оскільки користувач зможе завантажувати сторінку з IPFS вузла розташованого в безпосередній близькості від нього, а не з іншого континенту, і отже, має маленькі затримки і можливо більш високу пропускну здатність.

Категорія: